Ο κόσμος γιορτάζει τα γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα

Εκτυπώστε το παρακάτω άρθρο.

Τα 91α του γενέθλια γιορτάζει σήμερα ο Νέλσον Μαντέλα, ο άνθρωπος σύμβολο των αγώνων της Νοτίου Αφρικής και προς τιμή του οργανώνονται συναυλίες στη χώρα του και στη Νέα Υόρκη, ενώ χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί τον τιμούν συμμετέχοντας σε πράξεις εθελοντισμού. Ο Νέλσον Μαντέλα, σύμβολο της συμφιλίωσης σε μία χώρα που σημαδεύτηκε από το καθεστώς των διακρίσεων ανάμεσα σε Μαύρους και Λευκούς, θα σβήσει τα κεράκια της τούρτας του σε οικογενειακό κύκλο στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιβεβλημένος από τους στενούς του φίλους.

Παγκόσμιο σύμβολο της ...

συγχώρεσης και της ελευθερίας ο Νέλσον Μαντέλα έχει κατακλυστεί από μηνύματα για τα 91α γενέθλιά του.

Ο κ. Μαντέλα συνέβαλε κατά μοναδικό τρόπο στην εδραίωση της δημοκρατίας μας και στην εθνική συμφιλίωση", δήλωσε ο τελευταίος πρόεδρος του καθεστώτος του απαρτχάιντ Φρεντερίκ ντε Κλερκ.

Οι εφημερίδες της Νότιας Αφρικής κατακλύσθηκαν αυτήν την εβδομάδα από ευχετήρια μηνύματα αναγνωστών. "Ευχαριστούμε που εξαφανίσατε τον φόβο ανάμεσα σε Λευκούς και Μαύρους", "Στον μεγαλύτερο ήρωα της ανθρωπότητας", "Ταξιδεύω στον κόσμο με το κεφάλι ψηλά σαν καμηλοπάρδαλη, διότι είμαι υπερήφανος που είμαι Αφρικανός και Νοτιοαφρικανός. Ευτυχισμένα Γενέθλια".

Το κεντρικό γεγονός για τα γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα οργανώνεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου αστέρες της μουσικής όπως η Αρίθα Φράνκλιν και ο Στιβι Γουόντερ δίνουν συναυλία προς τιμήν του.

Στη Νότια Αφρική οργανώνονται συναυλίες και τελετές, ενώ ο πληθυσμός έχει κληθεί να τιμήσει τον Μαντέλα αφιερώνοντας χρόνο στους άλλους.

Το Ίδρυμα Μαντέλα αποφάσισε να καθιερώσει από φέτος την Ημέρα Μαντέλα. Η ιδέα είναι ο καθένας να αφιερώνει κάθε 18η Ιουλίου 67 λεπτά εθελοντικής προσφοράς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ