Μια ολυμπιακή τελετή άξια για μουσείο

Εκτυπώστε το παρακάτω άρθρο.

«Ελπίζω να έρθουν όλοι να ξαναζήσουν τις μεγάλες στιγμές που έζησε ο Ελληνισμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τις στιγμές που η κλεψύδρα μάς έκανε να μη θέλουμε να τελειώσει ο χρόνος και το θέαμα που ανέπλαθε την Ιστορία, το παρελθόν μας, και έδειχνε τι μπορούμε να κάνουμε ενωμένοι», είπε χαρούμενη η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Η υπέροχη γιορτή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας επιστρέφει μέσα από μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στους ανθρώπους που τη δημιούργησαν.


Με τίτλο «Τιμή στους εθελοντές», ...

αφιερωμένη δηλαδή στους 7.000 εθελοντές που δούλεψαν γι' αυτή, ξεκινά αύριο στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο άλσος Στρατού στου Γουδή και ξαναζωντανεύει αυτή την προσπάθεια μέσα από κοστούμια, αντικείμενα, φωτογραφίες και video από την προετοιμασία.

Ετσι, εικόνες από το καραβάκι και τους πύρινους ολυμπιακούς κύκλους πάνω στο νερό, από το κυκλαδικό ειδώλιο και το αλληγορικό τοπίο των ελληνικών νησιών, από τις εικόνες της Κλεψύδρας, που μέσα από την τέχνη απεικονίζουν τη ζωή του τόπου από την προϊστορία μέχρι σήμερα, μέχρι την ελιά-σύμβολο της Ειρήνης και των Ολυμπιακών Αγώνων, θα θυμίσουν στους επισκέπτες τη βραδιά της τελετής. Αλλά πιο σημαντικό, θα αποκαλύψουν κομμάτια από την οδύσσεια των 7.000 συντρόφων του μικρού αγοριού στο καραβάκι, αυτών που ζωντάνεψαν τις ιδέες του Δημήτρη Παπαϊωάννου και των συνεργατών του και έστησαν τη μεγάλη γιορτή.

Αναλυτικά στην έκθεση παρουσιάζονται κοστούμια από την Κλεψύδρα. Η Κλεψύδρα, ένα αρχαίο ρολόι, που χρησιμοποιούσε τη σταθερή ροή του νερού ή της άμμου για τη μέτρηση μονάδων χρόνου, ήταν μια ονειρική πολύχρωμη παρέλαση που απεικόνιζε στιλιζαρισμένες μορφές που λες και ζωντάνεψαν μέσα από ελληνικές τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, γλυπτά και ζωγραφιές. Ηταν μια χρονολογική πομπή εικόνων από την προϊστορική μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Συγκεκριμένα θα εκτεθούν 47 παραδοσιακά κοστούμια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Μακεδονία, Σίφνος, Αστυπάλαια, Φλώρινα, Ηπειρος, Μ. Ασία, Κέρκυρα, Πελοπόννησος κ.ά.), 6 βυζαντινά κοστούμια, 8 κοστούμια Ταναγραίων, 5 κροκοσυλλεκτριών, 4 Καρυάτιδες, 4 άλογα και 30 πανοπλίες Μυκηναίων στρατιωτών. Παρουσιάζονται, επίσης, σκηνικά αντικείμενα από την τελετή: τα 200 από τα τύμπανα που χρησιμοποιήθηκαν, κομμάτια από τα άλογα, η βάρκα και ο Κένταυρος.

Τα κοστούμια της τελετής δημιουργήθηκαν από τον εικαστικό καλλιτέχνη Αγγελο Μέντη και την ομάδα του. Κατασκευασμένα από χαρτί, γάζα και πλαστικό, ζωγραφισμένα στο χέρι, έτσι ώστε να αναπαριστούν ακριβώς το πρωτότυπο, ενσωμάτωσαν τεχνολογίες και υλικά που παρουσιάζονται στην έκθεση ώστε να αποδοθεί η ιδιαίτερη αισθητική της τελετής.

Στην έκθεση θα προβάλλονται παράλληλα βίντεο από την προετοιμασία των τελετών (making off), σε σχεδιασμό και σκηνοθεσία Αθηνάς Τσαγγάρη, μέλους της δημιουργικής ομάδας των τελετών, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, μαζί με τις φωτογραφίες του Σωκράτη Σωκράτους. Ενώ στους δύο μεγάλους τοίχους της αίθουσας θα αναρτηθούν τα ονόματα όλων των εθελοντών που δούλεψαν για τις τελετές των Αγώνων της Αθήνας.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και την Εθνική Γλυπτοθήκη-Εθνική Πινακοθήκη.

info: εθνική Γλυπτοθήκη, πάρκο Στρατού, Γουδή. 8 Ιουλίου έως 20 Δεκεμβρίου (στάση μετρό Κατεχάκη, Γραμμή 3), τηλ.: 210-7709855, τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ. Εξαιρούνται οι εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων με τις οικογένειές τους, πολύτεκνες οικογένειες, παιδιά και φοιτητές.

Δευτέρα και Τετάρτη: 5-8 μ.μ., Τρίτη κλειστά, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 9 π.μ. - 3 μ.μ. Κυριακή: 10 π.μ. - 3 μ.μ.

[από]