Αναθεώρηση της νομοθεσίας κατεβάσματος αρχείων μελετά η Επιτροπή

Εκτυπώστε το παρακάτω άρθρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται νέους κανονισμούς για το «κατέβασμα» αρχείων από το Ίντερνετ, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των χρηστών σε μουσικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες, χωρίς να καταφεύγουν στην πειρατεία, επεσήμανε η επικεφαλής τηλεπικοινωνιών της Ένωσης.

Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες του εκτελεστικού βραχίονα της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία, η επίτροπος για τις Τηλεπικοινωνίες, Βίβιαν Ρέντιγκ, επεσήμανε ότι ...

ο οργανισμός θα πρέπει να αναθεωρήσει τους σχετικούς νόμους ώστε να συμβιβάσει τα συμφέρονται των κατόχων πνευματικής ιδιοκτησίας και των χρηστών. «Είναι προτεραιότητά μου να εργαστώ για τη δημιουργία ενός απλού, φιλικού νομικού πλαισίου για την πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα, τις δίκαιες απολαβές των δικαιούχων», δήλωσε σε σεμινάριο.

Η ισχύουσα νομοθεσία είναι παρωχημένη, τόνισε, ωθώντας τους χρήστες, κυρίως τη νέα γενιά, στην πειρατεία και το παράνομο κατέβασμα αρχείων. «Η πειρατεία στο Διαδίκτυο φαίνεται να γίνεται όλο και πιο ελκυστική» δήλωσε παρουσιάζοντας στοιχεία από έρευνα, σύμφωνα με την οποία 60% των ανθρώπων ηλικίας 16-24 ετών είχαν κατεβάσει οπτικοακουστικό περιεχόμενο από το Διαδίκτυο χωρίς να πληρώσουν.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα αναζητήσει τρόπους ενθάρρυνσης των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, προτείνοντας κοινούς κανόνες για την πρακτική αυτή. «Η έλλειψη κοινών ευρωπαϊκών προτύπων και κανόνων αφήνει ανεκμετάλλευτη την πολλά υποσχόμενη αγορά του 'm-commerce'», δήλωσε η Ρέντιγκ. Παράλληλα, η Επιτροπή θέλει να αναπτύξει την πρακτική των τήλε-συνεδριάσεων, ώστε να περιοριστούν τα επαγγελματικά ταξίδια, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις ρυπογόνες εκπομπές που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. «Αν οι επιχειρήσεις αντικαταστήσουν μόλις το ένα πέμπτο των επαγγελματικών ταξιδιών με τήλε-διασκέψεις, θα εξοικονομούσαμε περισσότερους από 22 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο», σχολίασε η Ευρωπαία επίτροπος.

Τέλος, προέτρεψε τις χώρες-μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση για την απελευθέρωση του αναλογικού φάσματος συχνοτήτων για άλλες εφαρμογές, όπως η ευρυζωνική πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. «Καλώ τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να μην περιμένουν μέχρι το 2012 και την καταληκτική ημερομηνία για την αλλαγή. Θα πρέπει να προσφέρουν τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης στους πολίτες τους το συντομότερο δυνατό», κατέληξε.

Reuters

www.johnpatranew.blogspot.com
[από]