Ελεύθερη προς έρευνα η παλαιότερη Βίβλος

Εκτυπώστε το παρακάτω άρθρο.

Ελεύθερη προς έρευνα η παλαιότερη Βίβλος

Στο Διαδίκτυο πέρασαν οι 800 από τις 1.600 σελίδες του ιστορικού χειρογράφου του 4ου αιώνα

Σύμφωνα με τον Σκοτ ΜακΚέντρικ, επικεφαλής αρχαίων χειρογράφων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, «το ηλικίας 1.600 ετών χειρόγραφο είναι ένας από τους μεγαλύτερους γραμμένους θησαυρούς της ανθρωπότητας»

Η παλαιότερη Βίβλος του κόσμου, οι ρίζες της οποίας εντοπίζονται στον 4ο αιώνα, είναι πλέον προσβάσιμη, κατά το ήμισυ, 800 από τις 1.600 σελίδες, στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για μία από τις πρώτες εκδόσεις του Σιναϊτικού Κώδικα, γραμμένου στα Ελληνικά.

Οι σελίδες, που ψηφιοποιήθηκαν από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, συναρμολογήθηκαν σε ...
μια κοινή προσπάθεια ινστιτούτων της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Αιγύπτου και τη Ρωσίας - στις τέσσερις χώρες είχαν καταλήξει τμήματα του ιστορικού χειρογράφου μετά την ανακάλυψή του το 1844 στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Ορους Σινά, όπου παρέμενε επί 1.500 χρόνια χωρίς να γνωρίζει κανείς την ύπαρξή του.

Ο αέρας της ερήμου ήταν ιδανικός για τη σωτηρία του χειρογράφου. Η ύπαρξη της αρχαίας Βίβλου έγινε για πρώτη φορά γνωστή στη Δύση στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ένας Ιταλός επισκέπτης στο Ορος Σινά έγραψε για «ένα πανέμορφο ελληνικό κείμενο γραμμένο με χρυσό μέσα στο μοναστήρι».

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Σιναϊτικός Κώδικας συντάχθηκε σε 50 αντίγραφα, κατ' εντολήν του Μεγάλου Κωνσταντίνου όταν ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Αυτή την άποψη δεν συμμερίζεται η Μονή.

Σύμφωνα με τον Σκοτ ΜακΚέντρικ, επικεφαλής αρχαίων χειρογράφων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, αυτός ο τρόπος κατανομής του Σιναϊτικού Κώδικα παρέχει μεγάλες δυνατότητες έρευνας και μελέτης.

Η Βρετανία κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα, περί τις 600 σελίδες, τις οποίες αγόρασε το 1933 για 100.000 λίρες από τη Σοβιετική Ενωση, λόγω του φόβου μήπως το τότε καθεστώς τις κατέστρεφε.

Ο δόκτωρ ΜακΚέντρικ δήλωσε επίσης ότι «πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους γραμμένους θησαυρούς της ανθρωπότητας» και προσέθετε ότι «το ηλικίας 1.600 ετών χειρόγραφο ανοίγει ένα «παράθυρο» στην εξέλιξη του πρώιμου Χριστιανισμού και την πρώτη χειροπιαστή απόδειξη πως τα χειρόγραφα της Βίβλου πέρασαν από γενιά σε γενιά».

Κατά τον Σκοτ ΜακΚέντρικ, «η διαθεσιμότητα του ψηφιακού χειρογράφου για μελέτη από ειδικούς σε όλο τον κόσμο, δημιουργεί ευκαιρίες για συνεργασίες στην έρευνα, κάτι που ήταν αδύνατο να συμβεί πριν από μερικά χρόνια».

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη χαιρετά τη διαδικτυακή έκδοση (www.codexsinaiticus.org) με μια έκθεση στην οποία θα παρουσιαστούν και διάφορα άλλα πολύτιμα ιστορικά αντικείμενα που συνδέονται με τη Βίβλο, μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.
[από]