Αλλαγή των εποχών λόγω της κλιματικής αλλαγής

Εκτυπώστε το παρακάτω άρθρο.

Αλλαγή των εποχών λόγω της κλιματικής αλλαγής

Έκκληση για βοήθεια από τους φτωχούς του κόσμου, λόγω των αλλαγών στο κλίμα.

Μπορεί να ζουν σε διαφορετικές ηπείρους, σε διαφορετικές χώρες και να ανήκουν σε διαφορετικές κουλτούρες, αλλά, σύμφωνα με έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam, οι φτωχοί του πλανήτη εκπέμπουν το ίδιο μήνυμα: «οι εποχές αλλάζουν».

Η αναφορά ονομάζεται... «Suffering the Science» (Υποφέροντας [από] την Επιστήμη) και περιλαμβάνει τις ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι βιώνουν τα δεδομένα σχετικά με την αλλαγή των εποχών και τις περιόδους βροχοπτώσεων από «πρώτο χέρι».

«Ταξιδεύω πολύ, και οι άνθρωποι μου λένε συνέχεια: 'οι εποχές έχουν αλλάξει'» είπε η Μπάρμπαρα Στόκινγκ, ανώτατο στέλεχος της Oxfam.

«Θεωρώ πως υπάρχει μία αίσθηση αβεβαιότητας. Οι άνθρωποι έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους. Έχουν στενή σχέση με τη Γη, τη φύση και το κλίμα, και ξαφνικά ανακαλύπτουν πως τίποτα δε λειτουργεί σωστά πλέον» συμπλήρωσε.

«Η ηλιοφάνεια διαρκεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου…και όποτε βρέχει, βρέχει τόσο πολύ, που καταστρέφει τις καλλιέργειές μας» είπε η Φλόρενς Μανταμού, από τη δυτική Ουγκάντα.

Ειδικά ο Ιούλιος, είναι ένας εξαιρετικά «σκληρός» μήνας, σε μεγάλες εκτάσεις της Αφρικής. Πρόκειται για το μήνα κατά τον οποίο σημειώνονται οι μεγαλύτεροι λιμοί - οι οποίοι, ιδιαίτερα μέσα στο 2009, αναμένεται να αποτελέσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, λόγω της ανοδικής τάσης των τιμών των τροφίμων.

«Κατ'εμέ, ο μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας είναι η άγνοια πολλών, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να υπάρξει αποτελεσματική προετοιμασία» είπε η Στόκινγκ, η οποία έκανε επίσης λόγο για το κίνδυνο εμφάνισης «νέων» ασθενειών: οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο «μετανάστευσης» ασθενειών όπως η ελονοσία σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει εμπειρία/ μέτρα αντιμετώπισής τους.

Η Λάιλα, 12 ετών, νοσηλεύεται με δάγγειο πυρετό σε νοσοκομείο στην Ινδονησία. Προσβλήθηκε στην Ιάβα, όπου κατοικεί κανονικά. Κατά τη μητέρα της, Άιχα, η Λάιλα ήταν το δεύτερο παιδί της που προσβλήθηκε.

«Είπαν ότι πρόκειται για ένα νέο είδος δάγγειου πυρετού…μετά από εννέα ημέρες, η κατάστασή της δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα» είπε σχετικά.

Η Στόκινγκ ελπίζει πως τέτοιου είδους περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι βιώνουν άμεσα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα παρακινήσουν τους ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Λ' Άκουϊλα της Ιταλίας μέσα στην εβδομάδα, να αναλάβουν δράση.

«Αυτό που θα θεωρούσαμε ως ιδανικό θα ήταν οι χώρες του G8 να δηλώσουν ποιοι είναι οι στόχοι τους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020, καθώς και τα οικονομικά ποσά που απαιτούνται για αυτό», είπε σχετικά, ενώ σχολίασε την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, για την παροχή βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για αυτόν ακριβώς το λόγο, αναφέροντας ότι πρόκειται για το ποσό που χορηγήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση στην ασφαλιστική εταιρεία AIG ως «πακέτο διάσωσης» : «Πρέπει οι ΗΠΑ να παρουσιάσουν μία πιο θετική στάση. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους αν είναι να γίνει κάποιου είδους συμφωνία».
[από]