Το νέο λειτουργικό σύστημα της Google

Εκτυπώστε το παρακάτω άρθρο.


Η Google βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός καινούριου λειτουργικού συστήματος, προκαλώντας ανοιχτά τα Windows της Microsoft

Αρχικά, το νέο λειτουργικό της Google θα απευθύνεται σε μικρά, χαμηλού κόστους netbooks, αλλά με τον καιρό θα αναπτυχθεί ώστε να φιλοξενείται και από desktop υπολογιστές.

Όπως δήλωσε η εταιρεία, τα netbooks που θα ενσωματώνουν το νέο της OS, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα μέσα του 2010, ενώ όπως τόνισε στο επίσημο blog της: "Η ταχύτητα, η απλότητα και η ασφάλεια θα είναι οι κύριοι γνώμονες πάνω στους οποίους θα βασίζεται το Google Chrome OS".

Το λειτουργικό, το οποίο θα ...

τρέχει με open source άδεια, αποτελεί τη "φυσική εξέλιξη" του browser της εταιρείας, Chrome. Τα νέα έρχονται μόλις λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία των Windows 7, ενώ όπως εικάζουν ερευνητές, κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει δραματική αλλαγή στη βιομηχανία των OS και ειδικά στη Microsoft η οποία κατέχει περίπου το 90% της αγοράς.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της εταιρείας: "Ανασχεδιάζουμε από την αρχή την όλη ιδέα της ασφάλειας, ώστε οι χρήστες να μη χρειάζεται να ανησυχούν για ιούς, malware ή security updates".

Η Google, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη αναπτύξει ένα λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο ειδικά για τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας, το Android, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα netbooks.

Ο Stephen Shankland του CNET εικάζει ότι αυτή η κίνηση της Google θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. "Η Google αποδεικνύει πόσο σοβαρά έχει πάρει το θέμα, επιδιώκοντας να θεσπίσει το Internet ως ένα θεσμό και όχι απλά μια σειρά στατικών σελίδων. Αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μια νέα σειρά προϊόντων με ενεργές εφαρμογές, όπως χαρακτηριστικά τις δικές της, Google Docs και Gmail. Ένα άλλο θέμα είναι το γεγονός ότι ανοίγει νέες πόρτες στον ανταγωνισμό με τη Microsoft και πιθανότατα θα αποτελέσει έναν ακόμα κίνητρο, ώστε οι ρυθμιστές των διατάξεων περί ανταγωνισμού να παρακολουθούν από κοντά τα βήματα της Google.

Σε μια ακόμα δήλωσή της, η Google αποκάλυψε ότι πολλές από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές της έχουν εξέλθει πλέον από τις δοκιμαστικές ή beta φάσεις. Παραδείγματος χάριν, το Gmail έφερε την ετικέτα beta για διάστημα περίπου πέντε χρόνων. Η απόφαση αυτή, να διαθέσει τις επίσημες εκδόσεις, πάρθηκε αφού οι εφαρμογές αυτές έφτασαν στο στάδιο ολοκλήρωσης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι παραπάνω από 1.75 εκατομμύρια εταιρείες χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της Google.

www.johnpatranew.blogspot.com
[από]